کنترل کیفیت آب آشامیدنی

کنترل کیفیت آب آشامیدنی

ارائه مطالب مفید وکاربردی در زمینه آب آشامیدنی
کنترل کیفیت آب آشامیدنی

کنترل کیفیت آب آشامیدنی

ارائه مطالب مفید وکاربردی در زمینه آب آشامیدنی

شاخص های آب آشامیدنی با توضیح کامل در مورد هر شاخص

در این مقاله به بررسی شاخص های  آب آشامیدنی و دلیل انتخاب هر عامل به عنوان شاخص خواهیم پرداخت...

شاخص های آب آشامیدنی : (1)

1-شاخص های میکربی

2-شاخص های شیمیایی

3- شاخص های دیگر

1-شاخص های میکربی :

1-1کل کلی فرم ها :

1-1-1     تعریف : باکتری های گرم منفی ،بدون توانایی تشکیل هاگ ،میله ای شکل ،غیر هوازی،اختیاری و قادر به تخمیر لاکتوز همرام با تولید گاز در 35 درجه سانتی گراد در مدت زمان 48 ساعت (2)

1-1-2     دلیل استفاده به عنوان شاخص : به تعداد زیادی در معده انسان و دیگر جانوران خونگرم می باشد که حتی بعد از رقیق شدن بسیار زیاد هم قابل تشخیص است.(3)

2-1کلی فرم های گرماپای :

2-1-1 تعریف :این باکتری ها به خاطر توانایی شان برای تخمیر لاکتوز در دمای بالا از دیگر اعضای گروه کلی فرم کل متمایز می باشند.(4)

2-1-2 دلیل استفاده به عنوان شاخص : چون نژادهای محیطی بعضی از ارگانیسم های خاص در گروه کلی فرم گرماپای قرار میگیرند و می توانند در شبکه های توزیع رشد پیدا کرده و یا در بیو فیلم ها وجود داشته باشند.(5)

3-1 اشرشیاکلی :

3-1-1 تعریف : اشرشیاکلی عضوی از خانواده انترو باکتریاسه است و در گروه باکتری های کلی فرم کل و کلی فرم مدفوعی قرار میگیرد (6)

3-1-2 دلیل استفاده به عنوان شاخص : اشرشیاکلی در مدفوع انسان و حیوانات فراوان است و بنابراین می تواند در پساب تصفیه خانه های فاضلاب و در گنداب یلفت می شود.(6)

4-1 باکتری های هتروتروف :

4-1-1 تعریف : گروه وسیعی از ارگانیسم ها هستند که از مواد غذایی آلی برای رشد استفاده می کنند (4)

4-1-2 دلیل اسفاده به عنوان شاخص : اندازه گیری این باکتری ها در مدیریت کیفیت آب شبکه توزیع مفید است (7)

5-1 شمارش کل باکتر ها و کل باکتر های دارای قدرت رشد

تعریف : شمارش کل باکتری ها ،تعداد وتنوع جمعیت باکتریایی موجود در یک نمونه را نشان می دهد.

دلیل استفاده به عنوان شاخص: برای نشان دادن مشکلات مربوط به شبکه ی توزیع سالم ،انشعاب غیر مجاز،کاهش باقیمانده مواد ضدعفونی کننده ،راکد بودن آب و افزایش مقادیر موادغذایی در آب استفاده شود.برای تعیین تغییرات ایجاد شده در کیفییت آب هنگام ذخیره سازی و توزیع آب مفید می باشد.برای بررسی وارزیابی رشد میکربی در شبکه های توزیع آب و برای تعیین گستردگی میزان رشد در آب توزیعی مورد استفاده قرار می گیرد.

6-1 سودوموناس

تعریف :باکتری های گرم منفی ،میله ای شکل ،اکسیداز مثبت ،غیر هاگزا

دلیل استفاده به عنوان شاخص : در مدفوع ،خاک ،آب و فاضلاب دیده می شود.رشد این میکروارگانیسم ها در شبکه توزیع اغلب وقتی غلظت کمی از کربن آلی محلول و قابل تجزیه زیستی وجود دارد.مطلوب تر است.

7-1 انترو کوکوس

تعریف : باکتری های گرم مثبت ،غیر هاگزا ،کوکسی،به صورت جفتی یا زنجیره ای آرایش می یابند.

دلیل استفاده به عنوان شاخص : در دستگاه روده ای و در مدفوع انسان و دیگر حیوانات وجود دارند.ومی تواند مسیر آلودگی موجود برای مواد مدفوعی به درون شبکه را نشان می دهد.

8-1استرپتوکوکوس مدفوعی

تعریف : باکتری های گرم مثبت ،غیر هاگزا ،کوکسی،به صورت جفتی یا زنجیره ای آرایش می یابند.

دلیل استفاده به عنوان شاخص : در دستگاه روده ای و در مدفوع انسان و دیگر حیوانات وجود دارند.ومی تواند مسیر آلودگی موجود برای مواد مدفوعی به درون شبکه را نشان می دهد.

9-1کلی فاژ های سوماتیک (باکتریو فاژ)

تعریف : ویروس های که باکتری را آلوده می کنند.

دلیل استفاده به عنوان شاخص :عملکرد این ویروس ها نسبت به شاخص های باکتریایی بیشتر شبیه ویروس های انسانی می باشد.و به علت تعداد زیاد آن ها در فاضلاب و آب های آلوده به فاضلاب شاخص های خوبی اند.

10-1 کلستریدیوم پرفرژنس

تعریف :باکتری های احیا کننده سولفیت،بی هوازی و هاگزا هستند که درون روده انسان و حیوانات زندگی می کنند.دارای عمر طولانی و هاگ های مقاوم هستند.

دلیل استفاده به عنوان شاخص :مشکل مربوط به نفوذ آلودگی مدفوعی  را تعیین می کند.آلودگی قدیمی مدفوعی را تعیین می کند.

11-1فاژهای باکتروئیدیس فراژیلیس

تعریف :فراوان ترین باکتری موجود در دستگاه گوارش است.

دلیل استفاده به عنوان شاخص :وجود آن یک شاخص قابل اطمینان از آلودگی مدفوعی انسان و ویروس های روده ای باشد مورد نیاز است.آلودگی تازه مدفوعی انسان را پیش بینی می کند.

2-شاخص های شیمیایی :

1-2         باقی مانده مواد ضدعفونی کننده

1-3         PH

1-4         قلیاییت

1-5         کلسیم

1-6         هدایت الکتریکی

1-7         استرول های مدفوعی

1-8         کافئین و داروها

1-9         کربن آلی

1-10     ATP

1-11     اندو توکسین

1-12     آهن

1-13     آمونیاک ،نیتریت،نیتروژن،نیترات

1-14     آلومینیم

1-15     کلرید

1-16     فسفر قابل دسترس میکربی

1-17     کدورت

3-شاخص های دیگر:

3-1 دما

3-2 فشار

3-3 تلفات آب

منابع :

1-نوری سپهر ،محمد،عزالدین ،مرتضی،محمودیان ،اندیشه "شاخص های کنترل کیفیت آب آشامیدنی در شبکه توزیع" 1388

2-Flint, k,p,1987.”The long term survival of escheria coli in river water.”63:261-270

3-Stevens , m 2001 .”Mirobial indicators of water quality”An NHMRC discussion paper.

4-World health organization.1993.”Guid lines for drinking water quality”

5-Fass.s.1996 .”Fate of esheriachia coli experimentally injected in a drinking water distribution pilot system water research.30:2215-2221

6-Weber-schutt,G1964.”Routin demonstration of E coli as wel as coliform bacteria in water “.194 (2) : 245-251

7-Reasoner , D,1990.”monitoring hetrotrophic bacteria in potable water drinking water microbiology- progress and recent developments.G.A

نظرات 0 + ارسال نظر
برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد